Γνωρίστε κι εσείς το WinCancer – Συνέντευξη

WinCancer, We Can!

Συνέντευξη στον Βασίλη Ηλία, από το τμήμα ΚΕΕΠ της ΕΡΤ

 

1) Πείτε μας λίγα λόγια για το WinCancer

Το Wincancer δημιουργήθηκε ως βιωματικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο, από τον  Δημήτρη Σιάχο, όταν το 2016 ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο για 3η φορά στη ζωή του. Αυτήν την τρίτη μάχη του, αποφάσισε να την δώσει δημόσια, θέλοντας να σπάσει το στερεότυπο του καρκινοπαθή, την προκατάληψη, την απομόνωση  και τον στιγματισμό του ανθρώπου που νοσεί.   

 

2) Ποιος είναι ο σκοπός του WinCancer;

Το Wincancer δημιουργήθηκε για να δώσει αισιοδοξία, να ενημερώσει και να γίνει βήμα έκφρασης για τους καρκινοπαθείς. 

Να κάνει παρεμβάσεις στην πολιτεία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν και να προβάλει το έργο συλλόγων, που ασχολούνται με τον καρκίνο την δωρεά μυελού, αίματος και αιμοπεταλίων.

 

3) Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το WinCancer;

Ήμουν εκεί όταν δημιουργήθηκε το Wincancer , δίπλα στο Δημήτρη, το σύζυγό μου. Μετά από την απώλεια του, το Wincancer ήταν η αιτία να πατήσω στα πόδια μου . ‘Ένιωσα πως ήθελα να κάτσω μπροστά στον υπολογιστή, στον ίδιο υπολογιστή που καθόταν και εκείνος για να συνεχιστεί, αυτό που ξεκίνησε με τόσο πάθος και ελπίδα. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην αρχή, αλλά είχα την ανάγκη να το κάνω, άλλωστε του το είχα υποσχεθεί.

4) Θα θέλαμε να μας δώσετε κάποιες συμβουλές σχετικά με τον καρκίνο αλλά και την ευζωία

Να μην “φοβάστε” την πρόληψη, καθώς το 30% – 50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν.

Με την  σωστή ενημέρωση, την αλλαγή του τρόπου ζωής, βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητα μας, με τη διακοπή του καπνίσματος, την μείωση του αλκοόλ, την μεσογειακή διατροφή και τις προληπτικές εξετάσεις και παρεμβάσεις, μπορούμε να έχουμε πολλά όπλα απέναντι σε αυτόν τον δύσκολο αντίπαλο.

5) Από πόσα μέλη αποτελείται η εθελοντική σας οργάνωση;

Η δύναμη και η ψυχή του WinCancer είναι οι εθελοντές του, έχουμε σταθερά την χρυσή εξάδα τον Γιώργο, τη Μάγδα, την Βαρβάρα, την Λένα, τον Μάνο και την Μαργαρίτα. Αλλά πάντα τον Δεκέμβρη ζητάμε την βοήθεια περισσότερων εθελοντών, για την διαλογή, την συσκευασία και την μεταφορά των βιβλίων. Φέτος ανταποκρίθηκαν πάνω από 20 άτομα, που συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο σταθμό του Μετρό στον Κεραμεικό την μέρα της  δράσης μας ΔιαβάΖΩ!   

6) Πείτε μας λίγα λόγια για τις δράσεις σας

Υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, στις σελίδες μας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης . Άρθρα για την ψυχολογική στήριξη των ασθενών και των οικείων τους στο wincancer.gr

Το πολυτιμότερο όμως, είναι οι βιωματικές ιστορίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Είναι πραγματικά οδηγοί επιβίωσης και όχι μόνο για τους καρκινοπαθείς, αλλά για όλους μας. Μέσα από αυτές τις εξομολογήσεις μπορείς να αντλήσεις πολύ δύναμη,  τους ευχαριστούμε που μας τις εμπιστεύονται.

Ετήσιες δράσεις μας είναι το “ΔιαβάΖΩ“, όπου κάθε Δεκέμβρη μαζεύουμε βιβλία για τους ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων, η Τράπεζα αίματος που έχουμε δημιουργήσει με κωδικό 13917 και το “ΔιαβάΖΟΥΜΕ“, μια δράση που πραγματοποιούμε κάθε Απρίλη όταν πηγαίνουμε σε αντικαρκινικά νοσοκομεία και διαβάζουμε αποσπάσματα βιβλίων σε ασθενείς.

7) Ποια δράση σας είχε την μεγαλύτερη απήχηση για το 2019;

Για το «ΔιαβάΖΩ» είμαι πραγματικά περήφανη, διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος . Έχουμε καταφέρει απο το 2017, να μαζέψουμε πάνω 19000 βιβλία!

Με αυτά τα  βιβλία  δημιουργήθηκαν το 2018 δυο νέες βιβλιοθήκες,  στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Κηφισίας και στο Κέντρο Ημερήσιας νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος».

Το πιο συγκινητικό όμως είναι, πως κάθε Δεκέμβρη μαζεύουμε ευχές και αγάπη, ευχές γεμάτες ελπίδα και δύναμη, γραμμένες πάνω στα βιβλία, που μοιράζονται  από εθελοντές χέρι με χέρι, κρεβάτι κρεβάτι, δωμάτιο δωμάτιο  σε ανθρώπους που την περίοδο των Χριστουγέννων νοσηλεύονται στα αντικαρκινικά νοσοκομεία και ξέρω πως τους δίνουμε δύναμη, να συνεχίσουν να μάχονται!

8) Πως μπορεί κάποιος πολίτης ή εταιρία να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Θέλουμε να μας ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να δυναμώσει το μήνυμα της αισιοδοξίας και της δύναμης για τους ανθρώπους που νοσούν. Να δώσετε αίμα για το WinCancer με κωδικό 13917 και να ετοιμάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο με την καλύτερη ευχή σας για τον Δεκέμβρη του 2020!

9) Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας;

Είναι πράγματι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου και φέτος πέρασε κάθε προσδοκία! Μαζέψαμε βιβλία από όλη την Ελλάδα, άνθρωποι προθυμοποιήθηκαν να μας βοηθήσουν, η Έλλη και η Κατερίνα από την Σητεία, η Λουκία από την Χαλκιδική, η Κατερίνα από την Σπάρτη, οι φοιτητές φυσιοθεραπείας από τη Λαμία, η Ράνια απο την Χίο η Λουίζα από το Λιτόχωρο!

Και άλλοι πολλοί, πολλοί που μπήκαν στον κόπο να μαζέψουν βιβλία για μας και να μας τα στείλουν.

Τους ευχαριστούμε θερμά.

10) Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας και που μπορεί να σας βρει;

Μπορείτε να μας βρείτε στη σελίδα μας, στο facebook και στο Instagram  και να επικονωνήσετε εκεί μαζί μας, αλλά και στο φιλόξενο χώρο του Ινστιτούτου Αξιοποίησης προϊόντων της ελληνικής φύσης, Πέτρου Ράλλη 97, όπου φιλοξενούνται δράσεις ενημέρωσης, αλλά και μια ξεχωριστή έκθεση ευχών από την περσινή μας δράση του ΔιαβάΖΩ. 

Μοιράσου το άρθρο!