«Παιδική Κακοποίηση»: Ένα αυξανόμενο φαινόμενο της εποχής μας

Η ΕΡΤ, στο πλαίσιο της Κοινωνικής της Υπευθυνότητας, υποστήριξε επικοινωνιακά τη δράση της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί” και ήταν παρούσα στην ημερίδα που διοργάνωσε με θέμα «Παιδική Κακοποίηση»: Ένα αυξανόμενο φαινόμενο της εποχής μας, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018.

Σκοπός ήταν η ανάλυση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, καθώς και η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης αυτής. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ειδικοί και επιστήμονες παρουσίασαν τις μορφές της κακοποίησης, όπως έχουν διαμορφωθεί αλλά και καταγραφεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους άξονες που αναλύθηκε ήταν η αυξανόμενη έκταση που έχει λάβει ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ένα κίνδυνος που ελλοχεύει ακόμα και στο ίδιο περιβάλλον του σπιτιού μας με δεδομένη την ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας. Ένα ακόμη θέμα που αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων, ήταν η Σεξουαλικότητα και Εφηβεία: πορνογραφία, sexting και online sexual grooming.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τα χρόνια της κρίσης, πολύ λίγες όμως είναι οι καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές και τις μονάδες υποστήριξης.

Μόλις το 1 στα 10 περιστατικά παιδικής κακοποίησης έρχεται στο φως. Για τα υπόλοιπα, πόνος και οργή στο σκοτάδι, πίσω από κλειστές πόρτες και στόματα.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση αύξησε τα ποσοστά κακοποίησης ανηλίκων σε όλες τις μορφές της: σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, αλλά και τις περιπτώσεις παραμέλησης των παιδιών.

Οι καταγγελίες που φτάνουν στη συμβουλευτική γραμμή 11525 της ένωσης «Μαζί για το Παιδί» συγκλονίζουν ακόμη και τους ειδικούς.

Αυξανόμενη έκταση όμως λαμβάνει και ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το «Μαζί για το Παιδί», ενθαρρυντικό είναι ότι οι πολίτες σήμερα είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν στην κακοποίηση ανηλίκων, καταγγέλλοντας τέτοια περιστατικά πιο εύκολα από ό,τι παλαιότερα.

Ρεπορτάζ: Κ. Γράβου
Πηγή: ΕΡΤ1

Μαζί να αποτρέψουμε την Παιδική Κακοποίηση

Το Μαζί για το Παιδί δεν μένει αδιάφορο στις διαστάσεις που έχει λάβει η παιδική κακοποίηση. Ενθαρρύνει τη συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και γονείς για να διερευνηθούν τρόποι δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν αξιωματικός από τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Κλινικοί Ψυχολόγοι, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, καθώς και οι ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες της Ένωσης Μαζί για το Παιδί.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εδώ

mazigiatopaidi.gr

Μοιράσου το άρθρο!