ΣυμμΕΡΤέχουμε στη Μείωση Αποβλήτων

Ενεργό «παρών» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων δίνει η ΕΡΤ συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

Η ενημερωτική εκστρατεία της ΕΡΤ αφορά στη διαχείριση των «Αθέατων Αποβλήτων», που αποτελεί και το κεντρικό θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, η οποία διεξάγεται από τις 21 έως και τις 29 Νοεμβρίου 2020.

Στο πλαίσιο αυτό και μέσω τηλεοπτικών σποτ με συμβουλές και πληροφορίες, η ΕΡΤ προτρέπει το κοινό να αλλάξει συνήθειες και να μειώσει τα απόβλητα του διαδικτύου, ώστε να μειωθεί η ψηφιακή ρύπανση. Απώτερος στόχος της επικοινωνιακής καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των πολιτών στη διαχείριση των ψηφιακών απορριμμάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction – EWWR) είναι μια ετήσια πρωτοβουλία της Ε.Ε., που ενθαρρύνει όλους τους Ευρωπαίους/ες να προβούν σε ενέργειες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων τους, στηριζόμενοι στο τρίπτυχο «Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση» (Reduce, Reuse, Recycle).

Με κοινό σύνθημα «Αθέατα Απόβλητα – Ποιο είναι το πραγματικό τους βάρος;», οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, δήμοι, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων. Οι δράσεις (on-line ενέργειες, ημερίδες, εκθέσεις, διαγωνισμοί, ενημερώσεις και δρώμενα) έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μείωση των απορριμμάτων τους.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία Covid19, αρκετές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και άλλες προσαρμόστηκαν σε συμμετοχή μέσω διαδικτύου. Στο χρονικό αυτό διάστημα μεταξύ 21-29 Νοεμβρίου 2020 διεξάγονται πανελλαδικά 29 δράσεις για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων.

Ο κατάλογος με τα στοιχεία των ελληνικών δράσεων βρίσκεται εδώ.

Πέρυσι, κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων υλοποιήθηκαν 16.570 δράσεις σε όλη την Ευρώπη. H ΕΡΤ απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Public Administrations & Organizations» για τη συμμετοχή της στην EWWR 2019 με την εθνική καμπάνια «ΣυμμΕΡΤέχουμε όλοι στη Μείωση Αποβλήτων».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας EWWR.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Μάθετε περισσότερα εδώ 

Μοιράσου το άρθρο!