Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 25/05/2022

 

Μ. Μουσμούτη στο Πρώτο: Στοιχείο της διαφορετικότητας πλέον η αναπηρία – Ο αυτοκαθορισμός είναι η βασική αρχή της συμπεριληπτικής γλώσσας

 

Για τα στερεότυπα στη χρήση της Γλώσσας όταν μιλάμε για την Αναπηρία όπως και για τα χαρακτηριστικά μίας Συμπεριληπτικής Γλώσσας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, η Μαρία Μουσμούτη, Δρ. Νομικής και Λέκτωρ στο Ινστιτούτο Προωθημένων Νομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου καθώς και συντονίστρια σε μία σειρά εγχειριδίων με θέμα τη γλώσσα και την αναπηρία.

Διαδικτυακή συζήτηση για την αναδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής, το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 και ώρα 12.00-14.00 διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Αναδοχή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα». Στην εκδήλωση θα συζητηθεί το προφίλ και τα δικαιώματα των ασυνόδευτων / χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών στην Ελλάδα, οι προκλήσεις ένταξής τους στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας καθώς και το σύστημα εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας στη χώρα μας.

Δρ. Ψυχολογίας Απ. Καλιάμπος: Το μπούλινγκ είναι πολυσύνθετο φαινόμενο – Πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά, να βλέπουμε σημάδια

 

Το μπούλινγκ είναι πολυσύνθετο φαινόμενο, τόνισε ο Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΑΠΘΑπόστολος Καλιάμπος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι». Έδωσε έμφαση στο ρόλο του σχολείου, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αλλάξει η φιλοσοφία του, αλλά και στον ρόλο των γονιών, που πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά.

 

Έρευνα: Με το κινητό στο χέρι σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες οδηγούς

Photo: UnSplash

 

Σημαντικό παράγοντα ατυχημάτων αποτελεί η έλλειψη προσοχής κατά τη διάρκεια της οδήγησης, καταδεικνύει το 12ο Βαρόμετρο Υπεύθυνης Οδήγησης του ιδρύματος Vinci Autoroutes που δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως επισημαίνεται σχετικά, οι αιτίες για να χαθεί ο έλεγχος του αυτοκινήτου πολλαπλασιάζονται, με τους ερωτηθέντες να απαντούν πως οι τηλεφωνικές συνομιλίες, η αφηρημάδα αλλά και το βλέμμα στραμμένο εκτός δρόμου μπορεί να οδηγήσει σε τροχαίο.

 

Πρέσπες: Ταξίδι έμπνευσης για την κλιματική κρίση

 

Στις Πρέσπες συναντήθηκαν για τρεις ημέρες είκοσι νέοι καλλιτέχνες, με σκοπό να εμπνευστούν και να “μιλήσουν” μέσα από τα έργα τους, για την κλιματική κρίση. Οι πέντε μικρές ταινίες που θα δημιουργήσουν, θα αποτελέσουν μέρος πανευρωπαϊκής ψηφιακής καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το κλίμα. Πρόκειται για το πρόγραμμα Rural 1.5C, που υλοποιείται από το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, στο πλαίσιο της καμπάνιας ClimateOfChange της ActionAid, και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο.

Ποδηλατάδα μετά μουσικής

 

Ο Δήμος Πύργου, το τμήμα Παιδείας, το τμήμα Αθλητισμού και το Γραφείο Εθελοντισμού διοργανώνουν την 2η Ποδηλατάδα, την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 8 το βράδυ. Σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας, όπου και θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το δημοφιλές συγκρότημα Banda Morena μετά το τέλος της διαδρομής.

 

Λέσβος: “Δια πυρός 2022” στο βουνό της Αμαλής

 

Στο δάσος της Αμαλής που έχει πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές το 2000, το 2006 και  το 2015, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, άσκηση μεγάλης κλίμακας, για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» σε πραγματικές συνθήκες. Η άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και στα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και συγκεκριμένα στην περιοχή Γρου του Δήμου Χίου, στη Λήμνο στις Σαρδές, στην Σάμο στην περιοχή Κέρβελη του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Δράμα: Φεστιβάλ νερού στο Σιδηρόνερο

 

Φεστιβάλ Νερού διοργανώνεται σήμερα (25-5-2022) στο Παρατηρητήριο του Ποταμού Νέστου, στο δρόμο προς Σιδηρόνερο Δράμας. Θα πραγματοποιηθεί από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 βράδυ, με μια συναυλία ανοικτή για το κοινό. Η εκδήλωση εντάσσεται στην υλοποίηση έργου που συμμετέχει ο δήμος Δράμας για την δημιουργία ενός Διασυνοριακού Γεωπάρκου ανάδειξης της κοινής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους του υδάτινου στοιχείου στην περιοχή της Δράμας από την πλευρά της Ελλάδας και των Επαρχείων Blagoevgrad και Smolyan από την πλευρά της Βουλγαρίας.

 

1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας: «Οι μεταμορφώσεις της αγάπης» στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας με ελεύθερη είσοδο και ταυτόχρονη μετάφραση στις 27 και 28 Μαΐου 2022, στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6). Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ

 

Με τη συμμετοχή 31 Ελλήνων και ξένων φοιτητών το 10ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης στο Οίτυλο

Ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων καλύτερης επίδοσης στο Οίτυλο της Μάνης το 10ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης, που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος (WHBA) υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης προσφέρει την ευκαιρία σε  φοιτητές και κλινικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο να εκπαιδευτούν σε καινοτόμες προσεγγίσεις βασικής, κλινικής και βιοεπιστημονικής έρευνας. Το πρόγραμμα διάρκειας μίας εβδομάδας παρακολούθησαν 31 Έλληνες και ξένοι φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού χωρίς δίδακτρα, χάρη σε χορηγίες Ελλήνων ομογενών και φαρμακευτικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού

Μια «Καλαμάτα» στη Βόρεια Μελβούρνη

Ένα νέο ελληνικό τοπόσημο απέκτησε η Μελβούρνη, με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πόλης του Ντέρμπιν να  πάρει το όνομα  «Καλαμάτα Πλέις» ένα δρομάκι της αυτοδιοικητικής ενότητας που βρίσκεται στην περιοχή Θόρνμπουρι, δίπλα στο κτίριο της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας».  Την πρόταση για τη νέα ονομασία του δρόμου είχε υποβάλλει, άλλωστε, στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο χρόνο η ίδια η Αδελφότητα, ως μια κίνηση αναγνώρισης της συμβολής της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, και η απόφαση ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα 23 Μαΐου.

 

Μοιράσου το άρθρο!